понеділок, 26 жовтня 2015 р.

Крок третій. До газети "Говорімо українською"

Дайте відповідь на запитання:
1. Яка мова для вас є рідною?
2. Чи важливо знати державну мову?
3. Скільки державних мов має мати Україна? Яких? Чому?
4. Якою мовою ви спілкуєтеся вдома?
5. Якою мовою ви спілкуєтеся на вулиці?
Запишіть відповіді у коментарях

10 коментарів:

  1. 1) Мої батьки українці, я народився в Україні. Тому моя рідна мова - українська .
    2) На мою думку, кожен свідомий громадянин своєї держави, повинен досконало володіти державною мовою.
    3) В Україні проживають представники різних національних меншин - росіяни, євреї, білоруси, молдавани, болгари, поляки, угорці, румуни, греки, татари, вірмени, цигани та ін. Кожна з цих меншин, може вільно розмовляти своєю рідною мовою, і ніхто не забороняє цього робити. Але на мою думку - державна мова має бути лише одна - українська. Адже державна мова — це офіційно визнана обов'язкова мова. Мова яку використовують при діловодстві, в громадських органах та організаціях, на підприємствах, у державних закладах освіти, науки, культури, в засобах масової інформації. Ця мова представляє Україну в міжнародних відносинах.
    4) Вдома ми спілкуємося українською мовою. Але вона "своєріна" , з вживанням слів місцевого діалекту, а також, поки що, нажаль іноді вживається суржик.
    5) На вулиці я спілкуюся по-різному. Якщо це однолітки -ми вживаємо свій сленг. Якщо мої співбесідники російськомовні - я можу задля їх зручності розмовляти російською мовою. З дорослими я розмовляю звичною мені мовою, подібною до тієї яку ми використовуємо в своїй сім"ї. Ну і звичайно, я намагаюся ніколи не забувати про ввічливість.

    ВідповістиВидалити
  2. 1. Я живу в Україні . Моя мова українська і я задоволена ,що це моя мова бо вона для мене найкраща.Адже ,мова ця рідна,милозвучна та співуча.

    ВідповістиВидалити
  3. 2. Я вважаю,що знати та спілкуватися рідною мовою просто не обхідно.Це доречно ,культурно та гарно.І кожен українець це частина України тому,має зробити все ,що б Україна була кращою і один з перших кроків це спілкування рідною мовою.
    3. Україна має мати єдину мову.Власну українську мову ,яку визнано законом,всі країни мають мову та Україна не виняток.Це розповідає про народ більше,допомагає країні піднятися на вищий рівень.
    4. Вдома ми спілкуємося відкрито тому інколи вживаємо діалектизми і , на жаль , розмовляємо суржиком.Проте ми намагаємося розмовляти українською мовою.
    5. На вулиці з друзями ми розмовляємо українською, але ,на жаль,сьогодні ще досі нам не вдалося повністю уникати розмови з суржиком чи діалектизмами.

    ВідповістиВидалити
  4. Михайлова Вікторія
    1. Моя рідна мова - українська. Це мова моєї землі, мова, якою розмовляють мої батьки та близькі мені люди, це мова моїх предків, це мова, якою розмовляю я.
    2. Знати державну мову необхідно та важливо для кожного громадянина нашої держави.
    Мова-це запорука сильної нації.
    3.Наша країна має мати одну єдину державну мову. Мова, якою буде розмовляти кожен громадянин, яку буде розуміти кожен житель України. Єдина мова необхідна для порозуміння між людьми, для єдності всього населення.
    4. Вдома я розмовляю лише українською мовою.
    В моїй сім'ї всі розмовляють саме цією мовою, адже це мова наших предків, нашої держави.
    5. На вулиці я теж спілкуюся українською мовою. Більшість моїх друзів та знайомих україномовні. Також я знаю людей, які розмовляють російською, але з ними я теж розмовляю українсько мовою. Мені так комфортно і мене розуміють.

    ВідповістиВидалити
  5. Завадська Анастасія
    1.Для мене рідна мова – це мова, якою я спілкуюся кожен день, це мова, якою розмовляють мої батьки.Я народилася в Україні та я пишаюсь тим,що моя рідна мова-українська.
    2.Я вважаю, що кожна людина, як справжній патріот своєї країни, повинна берегти й шанувати цей великий скарб — рідну мову, бо в ній наша велич, наше безсмерття.
    3.Мені здається ,що наша Україна повинна мати одну державну мову-українську.Тому що це дійсно мова,яку буде розуміти кожен громадянин України.
    4.Удома я розмовляю українською мовою,хоча у моїй родині мама розмовляє російською тому,що народилася в Росії,а тато теж українською мовою.
    5.На вулиці я також розмовляю українською мовою,адже усі мене розуміють.
    Кожна людина може розмовляти мовою,якою їй зручно,але потрібно знати свою державну мову та оберігати її.

    ВідповістиВидалити